Техническа част

3 сигнала, че е време за смяна на спирачните накладки

Една от най-важните системи в автомобила е спирачната. Като важен компонент от нея се обособяват накладките, защото те осигуряват

3 сигнала, че е време за смяна на спирачните накладки

Една от най-важните системи в автомобила е спирачната. Като важен компонент от нея се обособяват накладките, защото те осигуряват спирането на автомобила при нужда, което ги прави ключови за безопасността на превозното средство. При натискане на спирачките, накладките извършват триене и натиск върху спирачния диск, вследствие на което превозното средство спира своето движение.

За да гарантирате сигурността си по време на шофиране, трябва да се уверите,  че спирачките на автомобила ви са в изрядно състояние. Това касае поддръжка и замяна на накладките при износване.

Как обаче да разберете, че е дошло време за поддръжката им без да застрашавате безопасността си? Вижте индикаторите, които ще ви помогнат да разберете, че накладките са за смяна, както и друга важна информация за поддръжката на спирачната система.

Кога се сменяват?

Нищо в автомобилната конструкция не е вечно и често за замяна на дадени части, като спирачки и накладки, има зададени критерии. Специалистите препоръчват смяната на тези компоненти от системата да се извършва на всеки 50 000 км пробег, без значение дали има следи от износване или не.

3 сигнала за смяна

Освен да се ориентирате за износването им по пробега е редно да извършвате и периодична проверка за по-голяма сигурност, че спирачките са в изрядно състояние и автомобилът е в безопасност. Представяме ви следните 3 сигнала, които служат като  индикатор, че е време за замяна или инспекция от професионалисти в сервиз:

  1. Наличие на писклив звук
    Ако чуете странен писклив звук или скърцане при натиск на спирачките, това е ясна индикация, че трябва да направите поддръжка. Звуците се дължат на износването на частта и допира им до диска.
  2. Вибрация на волана
    Ако при натискане на спирачките воланът започва да трепери, това може да бъде знак, че роторът отделя прекомерна топлина, което най-често се дължи на износване.
  3. Промяна във вида им
    Ако обърнете внимание на колелата и по-специално на спирачния апарат и забележите метал, това означава, че дебелината на частта се е намалила значително поради износване и деформация.

Друг сигурен знак, че е време за поддръжка с цел безопасност е по-трудното спиране и по-дългия спирачен път на автомобила. Ако забележите някои от изброените сигнали, трябва задължително да направите поддръжка, за да подсигурите своята и чуждата безопасност на пътя.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *