Техническа част

Check Engine индикатор: Какво трябва да знаем?

В днешно време колите са неизменна част от живота на повечето хора и им помагат в изпълнение не само

Check Engine индикатор: Какво трябва да знаем?

В днешно време колите са неизменна част от живота на повечето хора и им помагат в изпълнение не само на личните, но и работните задачи. С течение на времето и при налична експлоатация, всяко превозно средство може да се развали или да покаже, че отчита неизправност. Един от тези индикатори е чек енджин. Той може да свети и да индикира за наличие на различни повреди. Поради често възникващия проблем в тази област ще ви разкрием няколко подробности относно индикатора и защо свети чекът на колата.

Къде се намира и за какво индикира?

Той се намира на таблото на колата. Може да изглежда под формата на двигател или да бъде с надпис, в зависимост от самия вид автомобил. Той светва, когато е открита грешка в работата на мотора или скоростната кутия. Когато всичко е наред, при повторно запалване на двигателя, светва и след това трябва да изгасне. Когато не спре да свети, това може да бъде сигнал за сериозна повреда или грешка на някой датчик. Някои от причините да светне чек енджин индикаторната лампа, са:

  • некачествено гориво – при сипването му, чекът веднага ще започне да свети. Решението на този проблем, може да бъде чрез употреба на качествено гориво. Когато консумативът е некачествен, това може да доведе до нови и сериозни повреди, като замърсяване и запушване на важни горивни части, включително и необходимост от ремонт на впръсквателните дюзи;
  • понижаване нивото на масло – може да свети само докато двигателят загрее и после да угасне. Това означава, че някъде може да има теч на масло. Трябва внимателно да се огледа за изтичане на масло по корпуса или следи по гарнитурите на двигателя. При откриване на такъв, той трябва да бъде отстранен. При подобни повреди, съветваме да се обърнете към специалисти и да преустановите шофирането;
  • замърсяване на елементи на горивната система – при наличие на проблем с дюзите и способностите им да впръскват горивна течност, това оказва влияние върху работата на двигателя. В резултат на това, бордовият компютър отчита неизправността. За да се поправи състоянието, компонентите трябва да се почистят. Това действие трябва да се извърши от професионалисти;
  • капачката на резервоара – възможно е лампичката да започне да мига, когато в системата за подаване на гориво, херметичността се е нарушила. Това може да бъде от не напълно затворената капачка на резервоара, като се отчита влизане на въздух в горивната система.

Когато ви светне чек енджин индикатора, угасете колата и пак я запалете. Може да е дал някаква грешка и да е подал фалшива информация. През зимата, датчиците често се объркват от влагата и подават сигнал.

Какво да направим, ако свети чек енджин?

Когато индикатора светне, това може и да е грешка в системата, а не сериозен проблем. Но не трябва да го подценявате. Трябва да преустановите движението от пътя и да огледате определение елементи, от които може да идва проблема. Когато не откривате нищо, препоръчително е да се свържете или да закарате колата до най-близкия сервиз, за да бъде направена диагностика и да се отстрани проблема, или грешката в системата.

Не пренебрегвайте, когато някоя сигнална лампа свети по табло на колата, като чек енджин, за да може да отстранявате повредите навреме и колата да ви служи вярно на пътя.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *