Техническа част

Как да заредим акумулатора на автомобила си?

Всеки автомобил има акумулатор, с помощта на който двигателят се стартира. Много неприятен момент е когато се случи неговият

Как да заредим акумулатора на автомобила си?

Всеки автомобил има акумулатор, с помощта на който двигателят се стартира. Много неприятен момент е когато се случи неговият заряд да падне и да няма достатъчно енергия, за да завърти стартера. В тази статия споделяме какви са причините, поради които може да падне заряда и как се зарежда?

Какви са причините за падналия акумулатор и липсата на заряд?

Една от най неприятните изненади е да няма достатъчно ток, за да стартирате вашия автомобил. Възможните причини за липсата на заряд във вашата батерия са много. Понякога може да се види от къде идва проблема с прости очи. 

Повреденият алтернатор, който възобновява използваната енергия от акумулатора, може да доведе до неговото изтощаване. Този проблем може да бъде забелязан на автомобилното табло, като светне индикаторна лампа, че не се извършва зареждане на батерията.

Акумулатора, може да падне от друг фактор, като забравен включен консуматор на енергия. Такива са фаровете, лампата в багажника и купето, включеното радио и други. Постоянната консумация на ток при неработеща кола изтощава батерията.

През студените зимни месеци, особено ако не карате дълго автомобила си, мощността може да падне и да се създаде необходимост да се зарежда.

Когато няма заряд в батерията на вашия автомобил, е необходимо тя трябва да бъде поставена да се зарежда. По този начин ще се върне работният ток.

Какво трябва да знаем за зареждането – стъпки?

Този процес не е труден, като за него не ви трябва чужда помощ и големи познания. С подготвени инструменти и няколко стъпки може да го постигнете. Стъпките са : 

  • проверка – за да бъдете сигурни, дали трябва да заредите акумулатора, проверете необходимостта от този процес. Може да се постигне чрез индикатора, ако притежава такъв. В случай че индикира в зелена светлина, то няма нужда от предаване на енергия. Другият начин за проверка на напрежението е с помощта на мултицет;
  • подготовка – ако има нужда да се зарежда, трябва да отстраните частта от превозното средство. Уверете се, че няма включени светлинни аксесоари в колата и отстранете първо отрицателния кабел, след което положителния;
  • почистване на клемите – препоръчително е те да бъдат изчистени с помощта на телена четка, за да се премахнат натрупвания по тях. Това се прави, за да има хубав контакт между клемите и щипките на зарядното устройство;
  • зареждане – батерията трябва да се разположи на равна повърхност, за да се зарежда. Свързването на щипките на зарядното устройство трябва да бъде извършено прецизно и да се спазва последователност. Плюсът трябва да се разположи на положителната клема, а минусът – на отрицателната. Възможно е процесът да доведе до прекалено загряване. При наличието на такова, преустановете работата на зарядното, като изчакате температурата да се нормализира; 
  • продължителност на зареждането – времето, в което трябва да се зарежда, е относително и зависи от много фактори. Основни аспекти, даващи отражение, са количеството понижен заряд, мощността на зарядното устройство и големината на акумулатора. Може да отнеме няколко часа. Чрез устройството, наречено мултицет, може да проверите до каква мощност е зареден. 

Проверявайте редовно вашето устройство за пренос на енергия, за да може да вършите работата с колата си необезпокоявано. Сложете го да се зарежда при нужда. Не забравяйте да го почистите, за да избегнете повреди и да увеличите експлоатационния му живот.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *