Техническа част

Колко често трябва да сменяме маслото на колата?

В днешното забързаното ежедневие, повечето хора разчитат на своя автомобил, който играе важна роля при изпълнение на личните и

Колко често трябва да сменяме маслото на колата?

В днешното забързаното ежедневие, повечето хора разчитат на своя автомобил, който играе важна роля при изпълнение на личните и работните задачи. За да ви бъде подръка при нужда и да функционира правилно, е необходимо да се грижите за него, като го поддържате подобаващо. За правилната работа на двигателя на колата ви, трябва да сменяте маслото и другите му прилежащи консумативи навреме, защото е от изключителна важност. То смазва и охлажда най-важните части в мотора на автомобила. В тази статия ще ви споделим важна информация относно това кога е препоръчително да смените течността.

Защо е важна редовната смяна на масло?

Моторът е най-важният компонент на колата, чиято грижа е от първостепенно значение. Тя може да увеличи неговия експлоатационен период. Смазващият продукт помага за редуциране на триенето на движещите се части в превозното средство. Освен това, този консуматив ги охлажда, като подпомага за поддържане на подходяща и здравословна работна температура. Това определя важността му.

С изминаване на времето и натрупаните километри, продуктът губи своите свойства. Освен това, съществува опасност да се замърси от метални частици, които може да са се отделили при движението и триенето на подвижните части в машината. Това води до намаляване на ефективността и способността на консуматива да защитава надеждно двигателя. 

За безпроблемната и дълготрайна работа на мотора на колата ви е важно да сменяте маслото редовно. Този процес е препоръчително да бъде изпълнен от професионалисти.

Кои фактори влияят върху честотата на сменяне на масло?

За да бъде вашият автомобил в изправност, подмяната на течността трябва да се случва през определен период. Това може да бъде година или няколко месеца. Определя се спрямо: 

  • препоръки на производителя – в зависимост от марката и модела на колата, производителят задава репоръчителен период или изминати километри, при които да смените моторното маслото. Тези препоръки се определят на база тествания. Важно е да се придържате към тях, с което да удължите ефикасната работа на колата ви;
  • пробег – това е важен фактор, кога трябва да смените маслото. С изминаване на повече километри, свойствата му се намаляват, с което нужната защита, която предоставя спада. Големият пробег натоварва двигателя повече, с което и смазващия продукт се износва. Когато изминатите километри са много, може да се наложи по-честа подмяна на течността. Най-често посоченият интервал, показващ кога трябва да го смените, е около 10 000 км;
  • вида – съществуват различни видове, като минерални, полусинтетични и синтетични. Всяко от тях има различна ефективност и устойчивост на натоварване. Спрямо препоръките, дадени от производителя, смяната му може да варира, като период и изминати километри;
  • стил на шофиране – това оказва голямо влияние върху процеса на износване на смазващото вещество. Ако карате на дълги разстояние и след запалване загрявате мотора си, това може да доведе до положителен ефект върху качеството му. При шофиране на къси разстояние и невъзможността на мотора да загрее добре, и когато го натоварвате повече, е възможно да се наложи да го смените в по-кратък интервал. Износването на продукта се различава в градско и извънградско шофиране. 

Когато смените смазочната течност на двигателя на колата е препоръчително да смените и горивния филтър. Бъдете отговорни към вашия автомобил и направете поддръжката навреме.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *